Revolut i inne portfele a urząd skarbowy (CRS)
+17
lafik
mati684
ANZELMO
tumichal
ZDZICHU
keypress
SuchyJKS
Minet94
wasda
kenet
woznyeko1
zorozlampax
paulaoss24
Kozin
Endriu1987
Anubis888
Mirek45
21 posters
Strona 4 z 5
Strona 4 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Re: Revolut i inne portfele a urząd skarbowy (CRS)
First topic message reminder :
Słyszał ktoś z panów o takiej rzeczy, że od 2025 roku wszystkie portfele jak skrill, mifinty i inne będą zobowiązane, aby operacje finansowe swoich klientów w Polsce wysyłać do skarbówki. Pisała o tym gazeta prawna. Poszukam link to tu umieszczę. Można by na support tych portfeli napisać i zadać im pytanie czy to jest prawda.
Słyszał ktoś z panów o takiej rzeczy, że od 2025 roku wszystkie portfele jak skrill, mifinty i inne będą zobowiązane, aby operacje finansowe swoich klientów w Polsce wysyłać do skarbówki. Pisała o tym gazeta prawna. Poszukam link to tu umieszczę. Można by na support tych portfeli napisać i zadać im pytanie czy to jest prawda.
Mirek45- Straight
- Liczba postów : 28
Punkty : 39
Reputacja : 12
ANZELMO napisał:To co revo wysyła- do mnie tez to wysłali to tyczy sie tych sejfów .
@ANZELMO
Czyli lokat które na Revo sobie można założyć? i wygląda na to, że ZDZICHU sobie stworzył taki sejf, a Revolut zdeponował tą lokatę w banku aion w oddziale w Belgii. Stąd przekazuje dane do belgijskich organów, a one później do swoich odpowiedników w innych krajach.
Kozin- Flush
- Liczba postów : 156
Punkty : 195
Reputacja : 73
NieKozin napisał:jesteś rezydentem Belgii?
ZDZICHU- Three of a Kind
- Liczba postów : 4
Punkty : 0
Reputacja : 0
Kozin napisał:ANZELMO napisał:To co revo wysyła- do mnie tez to wysłali to tyczy sie tych sejfów .
@ANZELMO
Czyli lokat które na Revo sobie można założyć? i wygląda na to, że ZDZICHU sobie stworzył taki sejf, a Revolut zdeponował tą lokatę w banku aion w oddziale w Belgii. Stąd przekazuje dane do belgijskich organów, a one później do swoich odpowiedników w innych krajach.
Tak miałem jakieś 10 k w sejfie i drugie tyle w ich krypto
ZDZICHU- Three of a Kind
A to samą kwotą 10k na lokacie bym się w ogóle nie przejmował.
Jednak jeśli zarobiłeś na tej lokacie jakikolwiek zysk % to bym to rozliczył w Polsce.
Jednak jeśli zarobiłeś na tej lokacie jakikolwiek zysk % to bym to rozliczył w Polsce.
Kozin- Flush
Może z 1k ...Kozin napisał:A to samą kwotą 10k na lokacie bym się w ogóle nie przejmował.
Swoją drogą co byście zrobili jakby wpadło wak 1.5milona zł w kasynie? Ja się przestraszyłem i przegrałem chociaż przez jetona przeszło około 400 tys zł z czego właśnie na revoluta 170 tys. Miałem głównie karte jetona którą też mi zablokowali ba miesiąc bi za duże wydatki i zadali wyjaśnień. Próbowałem to przez totalizator obrócić ale niesty trzeba mieć do tego głowę...
ZDZICHU- Three of a Kind
No tak takie były warunki jak sie te sejfy zakładało wszystko bylo czytelne ja zrezygnowałem z tego ale jakieś grosze tam zawsze miałem przez jakiś czas. W przypadku kolegi pewnie jak sprawa wyjdzie to będzie korekta w zeznaniu podatkowym
ANZELMO- VIP
- Liczba postów : 2208
Punkty : 944
Reputacja : 363
Bym pojechał do Niemca / Czech założyć konto w banku - jeżeli ja bym nie mógł to bym ogarnął kogoś kto może i potem czy z revo lub innego portfela bym wpłacił na to konto i sobie żył lub wypłacał i rozłożył te trensakcje w czasie - ewentualnie poszedł w krypto i to monetyzowalZDZICHU napisał:Może z 1k ...Kozin napisał:A to samą kwotą 10k na lokacie bym się w ogóle nie przejmował.
Swoją drogą co byście zrobili jakby wpadło wak 1.5milona zł w kasynie? Ja się przestraszyłem i przegrałem chociaż przez jetona przeszło około 400 tys zł z czego właśnie na revoluta 170 tys. Miałem głównie karte jetona którą też mi zablokowali ba miesiąc bi za duże wydatki i zadali wyjaśnień. Próbowałem to przez totalizator obrócić ale niesty trzeba mieć do tego głowę...
mati684- al Straight Flush
- Liczba postów : 1591
Punkty : 2282
Reputacja : 701
Odnośnie lokat na revolut https://www.cashless.pl/15717-revolut-ostrzega-informacje-o-lokatach
lafik- Flush
- Liczba postów : 264
Punkty : 299
Reputacja : 58
To jak to jest z tym jetonem ?w końcu podlega czy nie ?
I czy blik w revolucie jest bezpieczny ??
I czy blik w revolucie jest bezpieczny ??
Lluuccaa- Straight
- Liczba postów : 52
Punkty : 67
Reputacja : 4
@Lluuccaa raczej nie podlega ale trudno jest to rozgryźć w 100% bo jest trochę namieszane.
Na starej stronie Jeton https://jetonwallet.com/ w stopce jest info o licencji bankowej z Dominiki i pieniądz elektroniczny dla starej karty i jej konta z Litwy które są ważne do 28 listopada.
W kasynach obecnie jest logo Jetonbank i np. wybiera się listy między innymi bankami. I to logo jest takie samo jak na stronie https://www.jetonbank.com, w stopce jest ta licencja bankowa z Dominiki ale informacje tam świadczą że usługi bankowe są przewidziane dla biznesu bo jak się kliknie w Personal to przenosi na nową odsłonę Jetona https://www.jeton.com/pl. I tam są tylko podane licencje pieniądza elektronicznego pod Cypr i FCA.
Natomiast nie widziałem jeszcze w żadnym kasynie nowego loga Jetona.
Na starej stronie Jeton https://jetonwallet.com/ w stopce jest info o licencji bankowej z Dominiki i pieniądz elektroniczny dla starej karty i jej konta z Litwy które są ważne do 28 listopada.
W kasynach obecnie jest logo Jetonbank i np. wybiera się listy między innymi bankami. I to logo jest takie samo jak na stronie https://www.jetonbank.com, w stopce jest ta licencja bankowa z Dominiki ale informacje tam świadczą że usługi bankowe są przewidziane dla biznesu bo jak się kliknie w Personal to przenosi na nową odsłonę Jetona https://www.jeton.com/pl. I tam są tylko podane licencje pieniądza elektronicznego pod Cypr i FCA.
Natomiast nie widziałem jeszcze w żadnym kasynie nowego loga Jetona.
Anubis888- Straight Flush
- Liczba postów : 426
Punkty : 581
Reputacja : 190
Anubis888 napisał:DiPocket zamknął albo zamknie oferte dla klientów indywidualnych a przynajmniej takie było info w marcu/kwietniu. Tyle wiem z neta bo nie korzystam z tego.
Co do CRS to szukajcie firm działających na licencji EMI które swoje usługi oferują dla klientów indywidualnych (i jak najbardziej znośnie cenowo) ale też nie przyczepiają się do płatności hazardowych lub na nich bazują. Zen ma licencje EMI.
Wygląda na to, że ZEN pomimo bycia EMI podlega pod CRS.
https://ask.zen.com/hc/pl/articles/16078000933148-Czy-ZEN-raportuje-do-organ%C3%B3w-podatkowych
keypress- Three of a Kind
- Liczba postów : 3
Punkty : 2
Reputacja : 2
1. Nic jeszcze nie raportuje a będzie raportował w 2027 za 2026 ale tylko jeśli użytkownik przekroczy limity dotyczące elektronicznego pieniądza.
2. A, że gromadzi dane to normalne, i na żądanie organów zawsze musi je przekazać, ale to raczej rzadkie sytuacje.
2. A, że gromadzi dane to normalne, i na żądanie organów zawsze musi je przekazać, ale to raczej rzadkie sytuacje.
Kozin- Flush
Kozin napisał: A, że gromadzi dane to normalne, i na żądanie organów zawsze musi je przekazać, ale to raczej rzadkie sytuacje.
Na pewnym zagranicznym forum parę osób potwierdza, że zostali zgłoszeni ale nie do końca wiadomo czy na podstawie CRS, czy na żądanie instytucji podatkowych.
Nie wiem czy mogę podać link do tego forum, ale wrzucę screen który naprowadzi do niego.
keypress- Three of a Kind
- Liczba postów : 3
Punkty : 2
Reputacja : 2
Śledzę ten wątek na tamtym forum ale nie sądzę aby raport (jeśli jakikolwiek poszedł) był na podstawie CRS który w kwestii EMI jeszcze przecież nie obowiązuje. Natomiast jest wiele innych regulacji (nawet lokalnych jak na Litwie) które pozwalają na udostepnienie danych. W tej kwestii wszystko jest dynamiczne. Tu np. na forum nikt o tym nie mówi ale już za miesiąc wchodzi mega idiotyczna Travel Rule - poczytajcie sobie o tym w necie bo to prawdziwy armagedon. W skrócie wszystkie giełdy portfele krypto będą przekazywać dane identyfikujące uczestników przelewów. Więc jak dojdzie do Ciebie krypto będzie trzeba giełdzie wyjaśnić skąd ten przelew (dokładnie od kogo) i jeśli danej giełdzie wyda się to podejrzane, będzie zobowiązana powiadomić stosowne organy. Jest tam w ogóle cała masa głupich zapisów o portfelach prywatnych o monitorowaniu i raportowaniu itd.
Kozin- Flush
Zachowujecie się na tym forum tak jak by miało się skończyć życie , no i co z tego że będą sprawdzali ? Wpływu na to nie mamy ja mam wyje**nie na to posiłkuje się tym że tyle przelewow co lata i to milionowych z że ani portfele ani banki nie będzie głosić twoich 10kpln.... A jeśli będą to trudno , ja się zacznę martwić jak przyjdzie mi karę jakąś płacić, i tyle zapłacę i będę wtedy myślał nad inną drogą, póki co to straszą nas od 5lat i tyle z tego jest
Klikers- Straight Flush
- Liczba postów : 930
Punkty : 1225
Reputacja : 382
@Klikers wyobraź sobie że są osoby które wolą dmuchać na zimne i działać zapobiegawczo. Nie jak dopiero coś się stanie, to wtedy pobudka i myślenie jak to odkręcić lub płacić jeszcze karę której dałoby się uniknąć a potem i tak szukać drogi by nie popełniać dalej błędów. Tym bardziej jak mamy w Polsce tak chorą sytuacje w hazardzie. Nic w tym złego jeśli ktoś chce minimalizować szanse kontroli na przyszłość. Jeszcze pamiętam słowa innego gracza "wypłacasz na konto bankowe, wystawiasz się na 5 lat wstecz dla US". I oczywiście ja tu nie mam zamiaru nikogo przekonywać jak ma postępować bo Twoje pieniądze i Twoja sprawa jak nimi operujesz. Natomiast tematu nie postrzegam jak straszenie tylko dowiedzenie się czegoś nowego.
@Kozin wspominasz o portfelach krypto ale skoro np. na TrustWallet lub innych portfelach nie ma weryfikacji tożsamości to jak to ma być tam identyfikowane? Chyba chodzi tylko o giełdy z weryfikacją?
@Kozin wspominasz o portfelach krypto ale skoro np. na TrustWallet lub innych portfelach nie ma weryfikacji tożsamości to jak to ma być tam identyfikowane? Chyba chodzi tylko o giełdy z weryfikacją?
Anubis888- Straight Flush
- Liczba postów : 426
Punkty : 581
Reputacja : 190
@Anubis888 tak chodzi o giełdy i portfele gdzie się weryfikujesz. Portfele prywatne jak TW czy MM mają być bardziej rygorystycznie monitorowane. Jak to w praktyce będzie wyglądać nikt nie wie. Wyobrażam sobie, że jak tylko z takiego portfela wyślesz krypto na giełdę, to dostaniesz zestaw pytań skąd posiadasz środki na takim adresie. To moje domysły, ale pewnie trzeba będzie udokumentować to. Twórcy tego aktu chcieli jakoś sensownie wyregulować rynek krypto w Europie. Jednak powiedzieć, że stworzyli gniota to mało powiedzieć.
@Klikers nie przejmuj się karą, bo jak przyjdzie co do czego, to ona w tym wszystkim choć pewnie dotkliwa to tak naprawdę najmniejszy problem.
@Klikers nie przejmuj się karą, bo jak przyjdzie co do czego, to ona w tym wszystkim choć pewnie dotkliwa to tak naprawdę najmniejszy problem.
Kozin- Flush
Siema wszystkim, mam pytanko , śmierdzi mi to na kilometr więc narazie olałem typa. Jestem na grupie zarabiaj online, typ się do mnie zgłosił , że ma wykorzystane limity poleceń na revo , i proponuje 1000zl , za to że ściągnę jakąś apkę ugphone, zrobię w niej selfie , i zezwole mu na dostęp do swojego konta revo , napisał że on ma 150euro za polecenie (coś mi śmierdzi bo normalnie jest 125zl , przynajmniej u mnie) i napisał że nie wyjaśni mi czemu zarabia euro za polecenia bo to jest jego metoda do której sam doszedł . I że czujesz konto jest mu potrzebne do tego żeby zrobić polecenia, zarobić 750euro , 3200zl , z czego 1000zl płaci osobie która konta użyczy . Twierdzi że od razu jak uzyska dostęp do mojego revo to płaci mi 500zl , a następnie jak zrobi polecenia to drugie 500zl zostawia mi na koncie revo a resztę zabiera. Tak zanim się wyleje lawina komentarzy, wiem jak to brzmi dlatego na spokojnie póki co go olałem bo ciężko mi się wierzy w takie coś . . O to że weźmie na mnie pożyczkę się nie boję bo nie mam zdolności i gdyby nie to że dzięki vavadzie życie ułożyłem że tak powiem . To bym nie miał dziś nic . Bo zdolności nie mam i na wszystko wykładałem gotówkę , od otwarcia firmy po materiały i wszystko, bo nie dostałbym pożyczki (ze względu na młodzieńcze lata ) gdzie było się głupim po prostu . I tak zastanawiam się co on może zrobić jeśli (robi mnie w CH**a) pożyczki nie weźmie , danych nie wykorzysta bo po co ? Zawsze największą obawa jest że ktoś nasze dane wykorzysta do wzięcia pożyczki lub coś w tym stylu, w tym wypadku się o to nie boje. Jak wy to widzicie ? Bo ja na start nie umiem uwierzyć w to że revo płaci 150euro za poleconego .... Coś mi tu śmierdzi i wolę to omówić ze społecznością nasza tutaj
Klikers- Straight Flush
Zostaniesz słupem - typ wypierze hajs u ciebie i potem zablokują ci konto i będą ścigać. Serio ludzie za 1000 lub mniej są gotowi dać dostęp do konta w "banku"? Przecież to wałek na kilometrKlikers napisał:Siema wszystkim, mam pytanko , śmierdzi mi to na kilometr więc narazie olałem typa. Jestem na grupie zarabiaj online, typ się do mnie zgłosił , że ma wykorzystane limity poleceń na revo , i proponuje 1000zl , za to że ściągnę jakąś apkę ugphone, zrobię w niej selfie , i zezwole mu na dostęp do swojego konta revo , napisał że on ma 150euro za polecenie (coś mi śmierdzi bo normalnie jest 125zl , przynajmniej u mnie) i napisał że nie wyjaśni mi czemu zarabia euro za polecenia bo to jest jego metoda do której sam doszedł . I że czujesz konto jest mu potrzebne do tego żeby zrobić polecenia, zarobić 750euro , 3200zl , z czego 1000zl płaci osobie która konta użyczy . Twierdzi że od razu jak uzyska dostęp do mojego revo to płaci mi 500zl , a następnie jak zrobi polecenia to drugie 500zl zostawia mi na koncie revo a resztę zabiera. Tak zanim się wyleje lawina komentarzy, wiem jak to brzmi dlatego na spokojnie póki co go olałem bo ciężko mi się wierzy w takie coś . . O to że weźmie na mnie pożyczkę się nie boję bo nie mam zdolności i gdyby nie to że dzięki vavadzie życie ułożyłem że tak powiem . To bym nie miał dziś nic . Bo zdolności nie mam i na wszystko wykładałem gotówkę , od otwarcia firmy po materiały i wszystko, bo nie dostałbym pożyczki (ze względu na młodzieńcze lata ) gdzie było się głupim po prostu . I tak zastanawiam się co on może zrobić jeśli (robi mnie w CH**a) pożyczki nie weźmie , danych nie wykorzysta bo po co ? Zawsze największą obawa jest że ktoś nasze dane wykorzysta do wzięcia pożyczki lub coś w tym stylu, w tym wypadku się o to nie boje. Jak wy to widzicie ? Bo ja na start nie umiem uwierzyć w to że revo płaci 150euro za poleconego .... Coś mi tu śmierdzi i wolę to omówić ze społecznością nasza tutaj
mati684- al Straight Flush
- Liczba postów : 1591
Punkty : 2282
Reputacja : 701
Gdybym chciał takie coś zrobić to bym mu dane dał prawda ? Olałem go bo od razu mi coś śmierdziało , jedyne co to prawie się nabrałem na to że chodzi mu tylko o polecenia. Także dzięki za odpowiedź jak widać na forum trzeba sobie pomagać .
Klikers- Straight Flush
To jak to jest w końcu z tym ZEN, bo widzę tutaj różne wersje niestety? Raportują obecnie, czy nie i czy trzeba uważać na limit 10k$ w 90 dni?
Ew. czy ma ktoś kontakt do jakiejś dobrej kancelarii prawniczej, która zajmuje się tego typu sprawami?
Ew. czy ma ktoś kontakt do jakiejś dobrej kancelarii prawniczej, która zajmuje się tego typu sprawami?
pawel4171- Three of a Kind
- Liczba postów : 6
@Klikers tak masz rację trzeba sobie pomagać. Jednak trzeba też pisać posty w odpowiednich wątkach. Tu zapewne są ludzie którzy subskrybują ten wątek, a Ty tu swoje przygody opisujesz. To co napisałeś nadaje się co najwyżej do jakiegoś czatu bo to nie ma nic wspólnego z tym tematem. A najlepiej nie pisz takich rzeczy, bo to dziwne, że w ogóle to rozważałeś. Zamiast szukać "złotych" ofert na grupach, sugeruję poświęcić 3 min na analizę wątku zanim wrzucisz post.
@pawel4171 w ramach CRS nie raportuje jeszcze, zacznie od 2027 i będzie raportować za 2026 tak jak portfele elektroniczne. Natomiast nie wiem co tam się dzieje na Litwie teraz z prawem. Na zagranicznym forum pisali z innych krajów EU, że ich urząd dostał jakieś raporty odnośnie ZEN. Jednak te wypowiedzi były niespójne więc nie za bardzo w nie wierzę.
@pawel4171 w ramach CRS nie raportuje jeszcze, zacznie od 2027 i będzie raportować za 2026 tak jak portfele elektroniczne. Natomiast nie wiem co tam się dzieje na Litwie teraz z prawem. Na zagranicznym forum pisali z innych krajów EU, że ich urząd dostał jakieś raporty odnośnie ZEN. Jednak te wypowiedzi były niespójne więc nie za bardzo w nie wierzę.
Kozin- Flush
Kozin napisał:
Rozumiem, że wtedy jedynym rozwiązaniem, aby uniknąć raportowania będzie utrzymanie obrotu na koncie w wysokości 10000$ w ciągu 90 dni przez każdy dzień roku?
pawel4171- Three of a Kind
- Liczba postów : 6
Tak dokładnie
Kozin- Flush
pawel4171 napisał:Kozin napisał:
Rozumiem, że wtedy jedynym rozwiązaniem, aby uniknąć raportowania będzie utrzymanie obrotu na koncie w wysokości 10000$ w ciągu 90 dni przez każdy dzień roku?
W sensie poniżej 10 000$ w ciągu tych 90 dni ?
Mati2018- Straight
- Liczba postów : 28
Punkty : 39
Reputacja : 14
Strona 4 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Similar topics
» Revolut- wyplata
» Revolut 20 PLN za darmo i darmowa karta
» Karta podarunkowa Binance 10 € lub Revolut 10€
» Przelew z Coinbase na Revolut bez opłat
» Konto Revolut Business - 100 GBP na start
» Revolut 20 PLN za darmo i darmowa karta